Instant bevrediging: zelf chocola maken

Eigengemaakte chocola, foto: roosgoesgreen
Eigengemaakte chocola, foto: roosgoesgreen

Nooit gedacht dat chocola maken zo simpel zou zijn. Je gooit cacaoboter en cacaopoeder  bij elkaar, iets zoets erbij, en voila! Je kunt er precies in doen wat je zelf lekker vindt (nootjes, vruchten, kaneel of mint, of superfoods als maca of lucumapoeder). En je kunt er zo veel van eten als je wilt. Want er is niks ongezonds aan (als je stevia als zoetstof gebruikt). Sterker nog, gezondheidsguru’s zien het als een middel (niet een doel op zich! nouja…) om gezonde vetten binnen te krijgen (cacaoboter en kokosolie). En je pakt ook alle voordelenvan rauwe cacao mee. Kijk, zo wordt zelf doen echt leuk.

Belangrijk ingrediënt is de (rauwe) cacaoboter (bestel ik via internet met wel het nadeel van de verzendkosten. Als je in Amsterdam woont staan er raw food standjes op de Noordermarkt op zaterdag). Dit plantaardige vet van de cacaoboon heeft een heerlijke milde chocoladesmaak en zit vol met goede stofjes (zoals serotonine en de love drug fenylethylamine). Het is ook de beste bron van magnesium die er is. Het bestaat voor een groot deel uit verzadigd vet, maar goede varianten: stearinezuur en palmitinezuur. Deze vetten hebben geen negatief effect op het cholesterol en zijn juist goed voor het hart. Rauwe cacaoboter wordt gemaakt met de koudpersmethode, waardoor alle voedingswaarde behouden blijft. Je kunt het trouwens ook op je huid smeren want het is vochtinbrengend. Het wordt zelfs aanbevolen om huidaandoeningen zoals eczeem te behandelen. Maar daar is het eigenlijk veel te lekker voor.

In dit recept, oorspronkelijk van Dr. Mercola, wordt de cacaoboter met kokosolie gemengd. Ik heb de verhoudingen wat aangepast, geheel naar eigen smaak. Dus experimenteer er zelf ook gerust op los.

 

Ingrediënten (voor een stuk chocola van ongeveer 10 x 15 cm en 1cm dik):

  • 150 gram (liefst rauwe) cacaoboter
  • 25 gram kokosolie
  • 50 gram (liefst rauwe) cacaopoeder
  • 2 el stevia kristal en 10 druppels stevia (hier zijn vele variaties op mogelijk, ik vond de druppels wel handig omdat dat makkelijk mengt)
  • Snufje zout

Alternatieve (goedkopere) versie (ook erg lekker):

  • 50 gram cacaoboter
  • 50 gram kokosolie
  • 50 gram santen (kokoscreme)
  • 30 gram cacao
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 el steviakristal
  • snufje zeezout

Als je wilt:

  • 1 tl vanille- essence of 1/2 tl vanillepoeder
  • 1 tl kaneel
  • 50 gram amandelen/hazelnoten/macademia in stukjes of deels rozijnen/cranberries
  • 2 tl sinaasappelrasp (aan te raden!)

Bereiding:

– Smelt de cacaoboter en de kokosolie au bain marie (ik zet gewoon een bakje in een pan met warm water) op heel laag vuur ( het moet niet heter dan 50°C worden, ik zet er een warmhoudplaatje tussen). Snij de cacaoboter vantevoren in kleine stukjes, dan smelt het sneller.

– Roer de zoetstof en de specerijen door de gesmolten olie en daarna de cacaopoeder (door een zeef) tot het een homogeen mengsel is. Voeg eventueel nootjes/vruchten toe.

– Giet het in een ondiepe schaal, op een bord, of in kleine (muffin)vormpjes. Let op dat je goed roert voordat je het uitgiet; de steviakristal blijft anders allemaal onderin zitten.

– Zet het in de koelkast (of vriezer) om te laten stollen.

En dan niet alles in één keer opeten…  succes!

PS. Dagelijks chocola eten schijnt helemaal niet erg te zijn (zie Dr. Mercola) als je maar de goede kwaliteit te pakken hebt, zoals deze zelfgemaakte. Maar wel liever verdeeld over de dag je stukjes opeten dan in één keer… dat moet te doen zijn ;-).

PPS. Veeg je schaal en gereedschap eerst schoon met wat keukenpapier voordat je afwast, al dat vet in de afvoer is niet ideaal.

50 gedachten over “Instant bevrediging: zelf chocola maken

  1. Hallo Roos en andere chocolade liefhebbers,

    Ik heb vanmorgen m’n eerste eigen chocola gemaakt met de ingredienten zoals genoemd in het artikel. Heel leuk om te doen. In plaats van amandelen heb ik gojiberries toegevoegd. Het geheel blijft we heel zacht. Daardoor blijft het aan de schaal plakken. Klopt dat en wat kan ik doen om de chocola iets steviger te krijgen?

    • Leuk dat je het geprobeerd hebt! Blijft de chocola ook zacht als je ‘m in de koelkast zet? Misschien dat er anders naar verhouding nog wat meer cacaoboter bij moet. Of dat de gojiberries een tegengesteld effect hebben gehad… (had je ze geweekt?).

  2. De chocola wordt wel hard in de koelkast, maar het wordt wit aan de bovenkant en heel donker aan de onderkant. Roeren jullie het nog weer door als het eenmaal in de koeling staat? De gojiberries heb ik niet geweekt. By the way, het is wel heel lekker!

    • Ah ja, dat had ik de eerste keer ook een beetje, dat de cacao en amandelen naar beneden zakten. Ik heb het de volgende keer in de blender gedaan om het heel goed te mengen en toen werd het egaler… een beetje experimenteren, maar gelukkig dat het al lekker was!

  3. ik heb ook geprobeerd zelf chocolade te maken. ik lees bij jullie niets over tempereren en walsen. walsen heb ik ook niet gedaan omdat ik daar geen mogelijkheden voor had maar de chocolade bleef daardoor wel korrelig. ik gebruikte trouwens alleen cocosolie omdat ik hier niet zomaar cacaoboter kon kopen.

    • Hoi Edo, ik heb me inderdaad nog niet verdiept in chocola-maken-voor-gevorderden. Ben temperen wel tegengekomen bij hergebruik van bestaande chocola, maar nog niet als je zelf chocola maakt. Moet ik nog uitzoeken!

  4. Vergis je niet: ondanks alle beweringen op internet kan kokosolie niet gezond zijn: het bevat een hoog percentage verzadigde vetzuren en dit zijn de vetten die slecht zijn voor hart en bloedvaten. Ik zou zeggen: eet chocola omdat je het lekker vindt en niet omdat je denkt dat het gezond is! Als je het met mate eet, lijkt het in ieder geval weinig kwaad te kunnen.

  5. Controverse? Is er een controverse dan? Effecten van dieet op het ontstaan van ziekte zijn niet altijd makkelijk te meten, maar volgens de huidige stand van de wetenschap zijn er aanwijzingen dat er een relatie is tussen consumptie van onverzadigde vetzuren en het onstaan van hart- en vaatziekten. Het is waar dat de totale inname van vetten niet verlaagd hoeft: het advies is om verzadigde vetzuren te vervangen door enkelvoudig of meervoudig onverzadigde.
    De bronnen waarop je je baseert zijn niet altijd van experts. Wie is Sally Fallon? Geen arts, voedingsdeskundige of wetenschapper, maar iemand die Engels heeft gestudeerd en mede-oprichtster van de Weston A. Price foundation, een gesponsorde organisatie (de sponsors zijn voedselproducenten die ongetwijfeld baat hebben bij het feit dat de Weston A. Price foundation de verkoop van hun producten bevordert) die op de website van Quackwatch (de Amerikaanse vereniging tegen kwakzalverij) in de lijst van “twijfelachtige organisaties” staat.

    Baseer je liever op gedegen onderzoek en alle gedegen medisch onderzoek staat gepubliceerd op Pubmed. De huidige stand van zaken is grofweg als hierboven gemeld. Lees bijvoorbeeld referentie 4, maar je kunt ook ieder willekeurig medisch tekstboek openslaan dat een hoofdstuk heeft over het onderwerp (ga hiervoor naar een universiteitsbibliotheek). Er is ook een bekend electronisch tekstboek dat Up-to-Date heet en waarvoor een abonnement nodig is. Iedere geabonneerde arts kan voor u, de lezer, patiëntinformatie uitprinten waarin de op de huidige wetenschappelijke kennis gebaseerde voedingsadviezen staan. Een ruimere inname van verzadigde vetzuren staat daar niet bij.
    Het hoofdstuk in Up-to-Date over dit onderwerp is geschreven door Matthew W Gillman, Professor of Ambulatory Care and Prevention aan de Harvard Medical School. Hij besluit zjin stuk met het advies: ‘The evidence to date suggests that trans fat and probably saturated fat contribute to the genesis of heart disease, while polyunsaturated and possibly monounsaturated fats are protective.’

    Als ik moest kiezen wie te geloven: Professor Gillmann (aan de Harvarduniversiteit) of Sally Fallon, dan zou ik het wel weten.

    Bronnen:
    1. Wikipedia (Engels) over de Weston Price Foundation en over Sally Fallon.
    2. De website van Quackwatch.
    3. Pubmed (type dit woord in op Google en je komt op de website).
    4. (In pubmed): Major types of dietary fat and risk of coronary heart disease: a pooled analysis of 11 cohort studies. Jakobsen MU, O’Reilly EJ, Heitmann BL, Pereira MA, Bälter K, Fraser GE, Goldbourt U, Hallmans G, Knekt P, Liu S, Pietinen P, Spiegelman D, Stevens J, Virtamo J, Willett WC, Ascherio ASOAm J Clin Nutr. 2009 May;89(5):1425-32. Epub 2009 Feb 11.

  6. Met een kleine correctie (te snel op het knoje “reactie plaatsen” gedrukt: “Effecten van dieet op het ontstaan van ziekte zijn niet altijd makkelijk te meten, maar volgens de huidige stand van de wetenschap zijn er aanwijzingen dat er een relatie is tussen consumptie van onverzadigde vetzuren en het onstaan van hart- en vaatziekten.” moet moet natuurlijk worden: “Effecten van dieet op het ontstaan van ziekte zijn niet altijd makkelijk te meten, maar volgens de huidige stand van de wetenschap zijn er aanwijzingen dat er een relatie is tussen consumptie van verzadigde vetzuren en het onstaan van hart- en vaatziekten.”

    • Beste Filip Borst,

      Juist recent (febr. 2013) is het reguliere voedingsadvies om verzadigde vetten te vervangen door omega-6 meervoudig onverzadigde plantaardige vetten in twijfel getrokken door o.a. het British Medical Journal (BMJ). Dit naar aanleiding van een hernieuwde analyse van de belangrijkste onderzoeken over de gezondheidseffecten van omega-6 vetten op hart- en vaatziekten. BMJ concludeert: ‘replacing saturated animal fats with omega-6 polyunstaurated vegetable fats is linked to an increased risk of death among patients with heart disease.’

      Wat mij betreft een duidelijke indicatie dat de ‘huidige stand van de wetenschap’ niet noodzakelijkerwijs de enige juiste richtlijn is. Natuurlijk geldt dat we niet verder kunnen kijken dan wat we op dit moment weten op basis van wetenschappelijk onderzoek (en dat is nog maar heel weinig). Maar helaas is het vaak het geval dat de mainstream gezondheidsorganisaties heel veel afwijkend (nieuw) onderzoek niet meenemen in hun adviezen. Juist ook in wetenschappelijke kringen is er steeds meer sprake van ‘politieke’ invloeden die de intellectuele eerlijkheid niet ten goede komen.

      Ik probeer dus vooral te kijken naar een combinatie van gedegen wetenschappelijk onderzoek, goede argumentatie en geen verstrengelde belangen. De Weston A. Price Foundation ontvangt volgens wikipedia het meest van z’n fondsen van z’n leden. Daarnaast zoeken ze sponsoren bij kleine voedselproducenten van gezonde producten; dat is wat mij betreft een stuk minder verontrustend dan wetenschappelijke onderzoek dat gesponsord wordt door overheid of grote voedselproducenten.

      • Goed uit gelegd Roos!!!!
        die Meneer Borst weet er maar weinig van!!
        hij ligt achter…en niet zo’n beetje!!
        De WETENSCHAP is//WETEN….LIGT OP HET SCHAP!!!!!!!!!!!!
        Die interesseert zich alleen maar voor het GELD wat ze beuren!!!
        Ze geloofden in de jaren 1960 1MAN die het de wereld in gebracht heeft!!
        Op zijn sterfbed heeft die zelfde Man toe gegeven dat hij een zware fout heeft gemaakt betreft de MVV!!!!!
        Zelfs BECEL is al enkele malen voor de rechtbank moeten verschijnen!!
        Maar…..laat Borst maar z’n rotzooi eten…..hij komt er op den duur wel achter!!
        Goed werk van jou Roos!!!ga zo door….en laat je door zo iemand niet uit het veld slaan die denkt het te weten!!!
        We staan met 100.000 en meer achter je!!
        Ga zo door….warme groetjes
        Marianne xx

  7. Goed werk! De studie in het BMJ heeft uitgebreid de nationale pers gehaald (inclusief als ik mij goed herinner het journaal), maar pas op: er zijn kanttekeningen. De studie gaat specifiek over linolzuur en het resultaat bevestigt inderdaad het vermoeden dat uit eerdere studies naar voren kwam, dat alle onverzadigde vetzuren niet op één hoop te gooien zijn. Linolzuur (het belangrijkste omega 6-onverzadigde vetzuur) komt er ongunstig uit en dat is een belangrijke boodschap, maar dat was in de studie, die trouwens ging over mannen met aderverkalking in het hart, alleen het geval bij mensen die rookten of dronken (of beide). Bij mensen die niet rookten of dronken, was er geen significant nadelig effect van linolzuur aantoonbaar. Het lijkt er dus op dat roken en alkohol de effecten van linolzuur nadelig maken; de auteurs hypothetiseren dat niet linolzuur zelf, maar geoxydeerd linolzuur slecht is en dit oxideren gaat makkelijker onder invloed van alkohol en roken.
    Verder laten ze een samenvatting zien van diverse studies, alle studies doen een nadelig effect van linolzuur vermoeden (niet significant, op hun eigen studie na), maar alle studies die zijn gedaan met onverzadigde vertzuren, dus omega-3 en omega 6 samen, doen een gunstig effect vermoeden. Concluderend zou het dus kunnen zijn dat omega 6-OVZ ongunstig (mits mensen roken of drinken)zijn en omega-3 OVZ gunstig.

    Uiteraard gaan we hier meer van leren, maar ik begrijp even niet hoe deze informatie pleit voor jouw bewering dat een dieet rijk aan van verzadigde vetzuren gezond zou zijn. Let dat nog even uit als je wilt.

    Verder zie ik ook niet hoe deze nieuwe informatie een indicatie is dat de huidige stand van de wetenschap niet noodzakelijkerwijs de enige juiste richtlijn zou zijn. Het artikel dat je aanhaalt, maakt immers onderdeel uit van deze wetenschap! Ga je nu het bewijs uit een wetenschappelijk artikel gebruiken om aan te tonen dat de wetenschap niet deugt?

    Je zult zien dat de informatie uit deze studie leidt tot een verandering van de mening die opinieleiders hebben over dit onderwerp, wat is er gezonder dan dat? Is dat niet een BEWIJS dat de manier van werken die de wetenschappelijke wereld hanteert, klopt?

    In ieder geval zie ik dat je intelligent bent, dat je in staat bent om je goed te informeren en dat je in staat bent om deze informatie op het juiste moment toe te passen. Het talent is er dus, maar de volgende stap is nu dat je leert hoe bronnen kritisch te raadplegen. Ik zag op je CV dat je een journalistieke opleiding hebt gedaan; ik neem aan dat je daarbij getraind bent om kritisch te zijn bij het raadplegen van bronnen. En bij dat kritisch raadplegen zou ik persoonlijk héél kritisch zijn jegens informatie die komt van iemand die géén training heeft betreffende het onderwerp waarover zij publiceert (nogmaals: bedoelde auteur heeft Engels gestudeerd), héél kritisch jegens beweringen die niet gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek (dat uiteraard eenvoudig terug te vinden moet zijn) en héél kritisch jegens uitingen die gesponsorde organisaties doen.
    Tot slot suggereer je met je laatste zin dat er een complot zou zijn om overheidsbelangen te verdedigen. geloof me: de overheid is er om de belangen van de burger te dienen en er zijn in de medische wereld geen duistere complotten tussen overheid en wetenschappers om burgers tegen te werken.

    Maar mijn belangrijkste vraag aan jou is: waarom baseer je je liever op meningen van goedwillende amateurs en autodidacten dan op die van professionals met een gedegen opleiding?

    Enfin, samenvattend denk ik dat we wetenschappelijk onderzoek het best kunnen overlaten aan geschoolde wetenschappers, zoals we dakgoten het best kunnen laten repareren door echte loodgieters, stopcontacten door echte electriciens, journalistiek werk het beste kunnen overlaten aan getrainde journalisten en medisch werk door getrainde dokters. Anders gezegd: ik stap liever niet in een vliegtuig met een autodidactische piloot. Dit principe hanterende, zou mijn advies zijn: laat je talenten tot wasdom komen door de juiste experts te raadplegen!

    • Wat ik vooral probeerde aan te geven was dat ook in de wetenschap hedentendage het kaf van het koren gescheiden moet worden. Dat is best een lastige klus voor leken en ik maak daarbij zeker gebruik van mensen die de tijd en de kennis hebben om een wetenschappelijk onderzoek op juistheid te beoordelen. Van wat ik tot nu toe heb gelezen was het onderzoek van Ancel Keys dat de verzadigde vetten tot boosdoener bestempelde er één waar behoorlijk wat aan mankeerde (zie bv het commentaar van Dr. Mercola daarop).

      Ik zal binnenkort een blog wijden aan de betrekkelijkheid van de huidige wetenschappelijke onderzoeken.

      Omdat er in de wetenschappelijke wereld ook bijna voor elk argument een onderzoek te vinden is, zoek ik vooral ook naar een logische argumentatie. Die vind ik tot nu toe vooral terug bij Loren Cordain die (als wetenschapper) kijkt wat de mens eeuwen lang heeft gegeten, waar we gezond op waren en waar ons lichaam zich aan heeft aangepast. Dat waren voor een groot deel dierlijke producten, inclusief verzadigde vetten. Goede natuurlijke (verzadigde) vetten kunnen wat mij betreft dan niet de boosdoener zijn van de moderne welvaartsziekten. Dat is logischer om te zoeken in alle nieuwe rariteiten die we met onze voeding zijn gaan doen in de laatste eeuw(en): absurd veel suiker en geraffineerde koolhydraten, onnatuurlijke transvetten, onnatuurlijke dieten voor de dieren waarvan we het vlees eten en gebruik van antibiotica en pesticiden etc. Zie voor een goede samenvatting van de laatste wetenschappelijke inzichten op dit gebied de recente film In search of the perfect human diet).

    • wat fijn dat je iemand intelligent vindt. Waarom denk jij dat mensen met een opleiding beter kunnen oordelen. je typt een mega lange niet interessante text. En alles wat je doet is verdelen. Helaas voor jou beginnen mensen wakker te worden.

      De overheid verleent ons verkeerde informatie waardoor we bijna allemaal ongezond leven.

      ik heb echt een hekel aan mensen zoals borst. onwetend persoon die alleen maar in de boeken zat verder geen levenservaring heeft

  8. Wat is dit: Monty Python? Je hoeft maar even naar de website van die Dr Mercola van jou te gaan om te zien dat het een gewiekste internetwinkel is voor vitamines en voedingssupplementen. Gewiekst, omdat Mercola (samen met naar ik aanneem zijn marketingexperts) heel veel pseudowetenschappelijke tekst op de website heeft geplaatst, ongetwijfeld met de bedoeling de lezer op het idee te brengen dat het goed is zijn waar aan te schaffen (tegen overigens forse prijzen: die multivitaminen van hem zijn ruim 5x zo goedkoop bij de Hema te krijgen). Verder verkondigt hij het volstrekt bespottelijke standpunt dat AIDS niet het gevolg is van HIV, enfin: moet ik nog verder doorgaan? Lees zelf maar even op Wikipedia.

    En deze meneer citeer jij om je argumenten kracht bij te zetten?

    Je schreef nog dat je je probeert te baseren op een combinatie van gedegen wetenschappelijk onderzoek, goede argumentatie en geen verstrengelde belangen. Als er bij IEMAND duidelijk is dat er WEL verstrengelde belangen zijn, is het wel deze Mercola. Hij verkoopt immers een product.

    En hij gaat in deze marketingstrategie geregeld te ver. Lees maar even wat er op Quachwatch staat: hij is diverse keren door de Food and Drug Administration
    op de vingers getikt wegens het maken van ongefundeerde claims over de werking van zijn producten. Waar doen dergelijke claims aan denken? Precies: aan kwakzalvers die al sinds de middeleeuwen (en waarschijnlijk ook al ruim ervoor) op markten en kermissen staan om hun wondermiddelen aan te prijzen.

    Verder, zonder negatief of lelijk te willen overkomen, lijkt me jouw plan om binnenkort een blog te wijden aan de betrekkelijkheid van de huidige wetenschappelijke onderzoeken, een beetje naïef (laat ik me eufemistisch uitdrukken). Wat maakt dat je denkt dat je in de positie bent dat te doen? Om het te kunnen, moet je immers eerst wat van wetenschap begrijpen.

    Ik zie dat je gepassioneerd omgaat met het onderwerp en dat je de ambitie hebt er wat mee te doen. Mijn advies: ga een wetenschappelijke (dus universitaire) opleiding doen; je hebt het nodig om alle informatie die je nu als liefhebber hebt, op waarde te schatten. Het zal je veel beter doen dan je zou vermoeden! Het zal je er in ieder geval voor behoeden te snel te vallen voor gevaarlijke nonsens.

    • Ben je nu zo dom??????of denk je dat je heeeeeeeel wat bent????
      ik denk allebei!!!!!!!!!!!!!!!
      Duik maar eens in de boeken van de laatste paar jaren….en niet in al die oude kaft!!!!!
      En wat je bij de HEMA koopt aan vitamine….dat zijn…na maak!!
      Solgar is puur natuur!!!!dan heb je echte vitamine!!

      hier een stuk wat e zeker ook nog niet kent?!

      Medisch onderzoek berust voor 33% op winstbedrog
      De griekse wetenschapsonderzoeker John Joannidis deed 7 jaar geleden een schokkende ontdekking. Johannidis verzamelde 45 medische publicaties die sinds 1990 in de meest aantoonbaar gezaghebbende vakbladen waren gepubliceerd en wat bleek:
      Een derde van alle medische artikelen is bewezen verzinsel… geen wonder dat artsen hun vakliteratuur nooit meer lezen onder het motto: laat maar waaien!
      Op zijn artikel gingen andere onderzoekers aan de slag met overige artikelen in heel andere vakgebieden die in gezaghebbende wetenschapsbladen als Nature worden gepubliceerd maar komen dan tot nog veel hogere cijfers: minimaal 60% is verzonnen, sommige bladen halen wel tot 90%…

      medicijnen: voor 70% pure fraude
      De grootste medische fraudeur uit de geschiedenis is Dr.Scott Reuben, de op staande voet ontslagen wetenschappelijk onderzoeker van Pfizer, kreeg 10 jaar cel voor gedurende 13 jaren de ontvangst van $.420.000,- omdat hij Celebrex, Bextra en Vioxx helemaal niet op patiënten heeft getest maar verzonnen. En het prestigieuze medisch tijdschrift Anestheticum & Analgesia moest 10 waanzinnige artikelen van dokter Reuben van de strafrechter intrekken.
      Triest, vooral omdat Celebrex aan pas geopereerde patiënten tegen de pijn wordt verstrekt als vervanging van morfine maar niets deed.

      Vaccinatieleer: 75% is verzonnen
      De droogbloemenverkoopster Anneke Bleeker vindt dat zij van vaccinaties net zoveel verstand heeft als de professoren Ab Osterhaus + Roel Coutinho en bovendien is zij onbevooroordeeld want ze wordt er immers niet voor betaald – en dat worden al die anderen nog wel.
      Als bij donderslag bleek de vaccinatiewetenschap opeens falsieerbaar te zijn!
      Maar de droogbloemenverkoopster is niet de enigste waarvan haar naam nu in de wetenschappelijke encyclopediën met cum-laude is opgenomen maar, Anneke (met vòòrnaam, jaja) is wel de eerste die vaccinaties als falsieerbaar perfekt heeft kunnen bewijzen… (bron: Elsevier)

      Wil je soms ook zeggen dat deze Mevrouw ook dom is???
      dr.Mary g Enig?????

      http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CDwQFjAC&url=http%3A%2F%2Fcoconutoil.com%2Fmary_enig%2F&ei=LtpoUtS5I8P60gWIxICACQ&usg=AFQjCNEZ0ZnR4WNwPlCm92XY-rsj73rH3g&sig2=QE-KSpEi1pMSnIVz6A-eXg

      Misschien dat je nu Roos niet zo afkraakt met je ZGN ARROGANTE ANTWOORDEN!!! Heer BORST!!!!

  9. Hopelijk bederft wat F. Borst zegt onze lol niet. Ik sta open voor discussie wat in zijn/haar bericht staat.

    Beste Roos. Ik heb een interessante tip voor verbetering: lokale dingen gebruiken. De suikerbiet of riet is ook zo slecht niet. Verder weet ik zo niet wat meer lokaal is. Qua prijs zal het bovendien ook wel schelen. Persoonlijk denk ik (ik dan, hierna noem ik ook bedrijven) dat alles ook niet biologisch gecertificeerd en betekend MOET. In zekere zin ook wel een beetje afhankelijk van… Of hoe vaak. Of dat biologische zou meer algemeen in gebruik moeten zijn. Achter lokaal zit ook een duidelijke visie. Waar ik hier niet helemaal over uitweid.

    Bijvoorbeeld Albert Heijn of de V&D zijn er ook mee bezig. Op broodjes bij het station van V&D of bonbons van V&D staat het ook. (op het servetje of bakje dan)

    • Ik ben ook zeker een voorstander van lokaal. En dat betekent veel meer mee-eten met de seizoenen. In dit seizoen koop ik dus liever geen appels; want al zijn ze biologisch ze komen nu helemaal van de andere kant van de wereld. Biologisch is voor mij verder wel een must (zelfs liever biologisch dynamisch om zeker te zijn van de kwaliteit), maar het kan wel soms zo zijn dat een lokaal product eigenlijk biologisch is maar alleen het keurmerk niet heeft. Dat is dan natuurlijk prima. Als je zelf de producent kent kan je een eigen afweging maken.

  10. Helaas heb ik de eerste lichting weg moeten gooien, ze waren zo bitter! En niet op een lekkere manier, ik heb nog een lichting gemaakt en die beziet ket agave.

    • Jammer! Had je er wel genoeg zoetstof in gedaan? Ik las net ergens dat pure chocola minder bitter wordt als je er wat poeder van (liefst op lage temperatuur gebrande) koffiebonen door doet. Ik moet het nog uitproberen…

  11. Ik vraag me af waarom mensen met een eigen mening dat altijd zo bot proberen over te brengen. Dat je een eigen mening hebt is prima, maar geef het dan ook als eigen mening en niet met een beoordeling over de ander die duidelijk een andere mening heeft, met zo’n vervelende ondertoon van je bazelt maar wat. Ik vind dat heel irritant, ik kijk dan ook niet meer naar de mening op zich, maar naar de manier van schrijven. De geloofwaardigheid verdwijnt, hoeveel intelligente studies je er ook bij haalt.

    • De geloofwaardigheid verdwijnt, hoeveel intelligente studies je er ook bij haalt.

      Dat is natuurlijk onzin. Je bent op zoek naar de waarheid, en niet naar hoe het wordt gebracht. Dat vind ik nou irritant.

  12. hallo Roos, hoe vind je de smaak van Stevia? Ik heb het in poedervorm gekocht, en zo los geproefd en in chocolademelk vind ik het droppig smaken. Wordt door jouw recept the dropsmaak verhuld door de andere ingredienten, of vind je het uberhaupt niet droppig smaken? Ik ben wel benieuwd om dit recept te proberen.

    • Inderdaad heeft de stevia in poedervorm een vrij sterke nasmaak. De steviakristal heeft dit bijna niet; en de druppels ook minder vind ik. Je proeft het wel een beetje dat het anders is dan suiker, maar persoonlijk vind ik het niet storend… proberen zou ik zeggen!

  13. hoi ik heb chocola alleen met cacaoboter gemaakt en allemaal lekkere gezond fruit zoals vijgen en gogy en sinaasappelschil etc. , erg lekker en zonder de olie dus, het is wel boterig , maar ik heb me niet aan verhoudingen gehouden, een beetje op gevoel. en gezoet met de extract van vanille en honing, jammie, (Ps niet aan te raden om om rouwe cacao nibs de malen in je koffiemaler, die ging er bijna van kapot). voor de rest super leuk om te doen ook met kids:-)) dab n hou ik me aan je recept. thanks

  14. Ik wil een niet erg pure chocola maken, die wel hard word.t Ik en mijn zoontje mogen geen melk en daarom haverroom en rijstroom al geprobeerd. Eindproduct blijft zacht. Ik houdniet van kokossmaak en mijn zoontje mag geennoten. Wat zijn dan nog opties om toch een soort van melkchocola te creeren? (Dus zonder melk…) bestaat er sojamelkpoeder? Andere ideeën

  15. Beste allemaal,
    Voor het eerst dit recept geprobeerd. Helaas (voor mijn smaak) overheerst de smaak
    van de cocos-olie nogal erg de smaak van de chocolade.
    Ik gebruikte toch goede olie (van Hemani Herbal Products), maar toen ik al aan de fles
    rook vond ik de geur niet echt aantrekkelijk. En helaas dus smaakt de chocolade er
    erg naar. Zou ik wellicht andere olie moeten gebruiken??

  16. Bedankt voor de tip; deze lag voor de hand 🙂 Toch geprobeerd en nu heb ik meer cacao smaak. Ik heb de stevia vervangen door bruine suiker, gewoon omdat ik een zoetekauw ben. Niet alles loste op, en tot mijn verbazing bleef de chocolade toch bitter. Heb meteen ook even ge-experimenteerd met bonbons: bodempje chocolade, rozijn, balletje amandelspijs en afgedekt met chocolade. Erg lekker! Bedankt voor alle tips hierboven.

  17. over vetten: in de orthomoleculaire geneeskunde/voedingsleer wordt gezegd dat voor verwarmen/bakken/frituren alleen kokosolie of boter geschikt zijn, omdat alle andere vetten, incl olijfolie, door hitte w omgezet in transvet. Dit blokkeert vervolgens de celwand van elke cel. zodat de zuurstof die het bloed aanvoert, de cel niet meer binnen kan komen en de cellen zuurstofgebrek krijgen. Een cel die niet genoeg zuurstof krijgt gaat over op “nood modus” en dat is vlg deze theorie de oorzaak van allerlei ziektes. \
    Ik vind t erg plausibel. Hartelijke groet!

  18. Ik lees net pas de discussie over verzadigd vet uit 2013. Ik ben (nog) geen expert, maar ik volg het dieet van dr. Terry Wahls, vanwege MS. In haar boek staat wel heel uitgebreid geschreven over kokosolie. Ik heb het idee dat kokosolie misschien ook een uitzondering is, kan dat kloppen? Wellicht heb je iets aan haar uitleg, ze heeft ook een website. Succes! Hartelijke groet.

  19. Ik ben reuze benieuwd!! Ik had in het verleden zelf al eens zitten prutsen met cacao poeder en allerhande combinaties waarvan ik dacht dat het wel kon werken. Mijn conclusie toen: niet sollen met chocola.

    Met dank aan jouw artikel toch weer maar de mouwen opgestroopt, want tijdens het gut healing dieet mag rauwe cacao (en jawel kokosolie) wel, maar een donker prefab reepje uit de winkel niet.
    Ik heb van die hennep/pompoen pit proteïne repen gemaakt, en daar hoort een laagje crunchy donkere chocola overheen.

    Het op smaak maken lijkt een bijzonder kunstje, de bittere smaak van de cacao blijft aanwezig, terwijl ik toch het zoet van de honing ook proef.
    As we speak staat het spul in de koelkast, nog even geduld voor het eind resultaat.

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.