Terwijl ik volop vitamine D ga happen hier in Thailand, kan ik jullie aanraden om hetzelfde te doen… Als je kan is Thailand natuurlijk ideaal ;-), maar het kan ook in Nederland! Hoe raar het misschien ook klinkt uit de mond van een puur natuur lover: mijn advies aan jullie is om in deze wintermaanden een zonnebank op te zoeken. Al die rondwarende griepgolven gedijen namelijk vooral goed in de winter door ons tekort aan vitamine D.
Beste bron van vitamine D
Het begint al een stokpaardje van me te worden om jullie in de winter aan de vitamine D te krijgen. Lees in Vitamine D tegen late winterongemakken waarom vitamine D zo essentieel is voor onze gezondheid en waarom we er ‘s winters niet genoeg van binnenkrijgen. Supplementen zijn een goede manier om ons wintertekort aan te vullen, maar volgens Dr. Mercola is de zonnebank de second best option na de echte zon.
De vitamine D die in je huid wordt aangemaakt onder invloed van UV-b straling is namelijk anders dan die je met supplementen binnenkrijgt. Door de zon (of zonnebank) maakt je huid vitamine D3 sulfaat aan. Deze vorm van vitamine D is wateroplosbaar en kan vrijelijk via je bloedbaan verplaatst worden. Orale vitamine D supplementen zijn niet wateroplosbaar en hebben LDL-cholesterol (de slechte variant) nodig om te kunnen ‘reizen’ in je lichaam. Zeer waarschijnlijk profiteer je dan dus minder van de voordelen van vitamine D (Bron: New study shows tanding beds decrease risk of melanoom, Dr. Mercola).
Zonnebank ervaringen
Als je een zonnebank opzoekt zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten. Ik ben zelf de afgelopen maand een paar keer gegaan. Niet omdat ik nou persé al een bruin koppie wou hebben als ik in Thailand aankwam (al schijnt dat wel een goede remedie te zijn tegen opdringerige straatverkopers omdat die de nieuwkomers met een wit gezicht er meteen uitpikken), maar om m’n huid voor te bereiden op de felle zon hier. Op die manier  hoef ik me de eerste dagen hier niet vol te smeren met zonnebrandcrême waar vaak veel stofjes in zitten die je liever niet op je lijf krijgt. Hopelijk heb ik hier dan genoeg aan m’n potje kokosolie. Kokosolie vertraagt het verbrandingsproces met 20 %. Lees in mijn blog Zonnen zonder smeren is gezond (die vorig jaar zelfs de Wereld draait door haalde ) meer tips over veilig zonnen zonder zonnebrandcrême.
Tips voor onder de zonnebank:
1. Rule number 1: nooit verbranden
Afgezien van de ongemakken van een rode kreeften-uiterlijk is verbranding de beste manier om je kans op huidkanker te vergroten. Zorg daarom dat je je bruine kleur altijd langzaam opbouwt in een tempo dat past bij jouw huidtype. Bij een goede zonnebankketen geven ze je advies over hoe lang je onder de zonnebank kunt gaan zonder te verbranden. Let wel op je extra witte plekjes die normaal weinig zon zien. Mijn billen kwamen er de eerste keer toch een beetje rood uit… Zorg je dat je niet verbrandt, dan helpt de opbouw van vitamine D je juist beschermen tegen (huid)kanker. Meer zonnebankgebruik is in onderzoek niet gelinkt aan verhoogde kans op melanoma, eerder andersom (Dr. Mercola, A closer look at tanning beds and melanoma.)
2. Zo veel mogelijk UV-B, zo min mogelijk UV-A
Zonlicht bevat zowel UV-a als UV-b straling, maar alleen UV-b zorgt voor aanmaak van vitamine D. De UV-a stralen gaan dieper je huid in en zorgen voor de veroudering en huidkankers. Idealiter zou je dus een zonnebank willen die alleen UV-b straling heeft. Ik heb niet kunnen uitvinden of dat in Nederland al beschikbaar is, maar zonnebank-keten Sundays heeft wel zonnebanken met Blue D-light aan die de aanmaak van vitamine D zouden bevorderen. Wel leuk gevonden: D-light ;-).
3. Niet smeren
Afgezien van Sundays goeie promotie van het belang van vitamine D-aanmaak in de winter, voelde ik me verder vooral een vreemde eend in de bijt in deze zonnebankwereld. De meisjes achter de balie keken me al raar aan toen ik zei dat ik normaal geen zonnebrand gebruik, maar kokosolie. Maar toen ik ook nog eens geen van hun hydraterende (en extra bruinende) middeltjes wilde gebruiken omdat ik thuis een aloë-vera plant heb staan was het cultuurverschil compleet ;-). In ieder geval is het idee van de zonnebank juist dat je vitamine D aanmaakt, dus dan wil je geen beschermende zonnebrand of kokosolie op je huid smeren.
4. Niet meteen douchen
Uit recent onderzoek blijkt dat de vitamine D die in je huid gemaakt wordt wel 48 uur nodig heeft om volledig opgenomen te worden in je bloedbaan. Als je je voor die tijd flink goed met zeep doucht, was je het grootste deel van de vitamine D er af. Lekker alleen met water douchen dus, dat is sowieso beter voor je huid (Bron: Dr. Mercola).  Het advies is ook om minimaal 24 uur wachten voor je weer onder de zonnebank gaat, maar liever 48 uur.
5. Bescherm je huid van binnenuit met de juiste voeding
De anti-oxidant astaxanthine beschermt je huid van binnenuit tegen schadelijke straling en verjongt je huid: minder rimpels, minder ouderdomsvlekjes etc. Ideaal dus! Astaxanthine wordt gevormd door algen die zich daarmee beschermen tegen zonlicht. De enige goede voedingsbronnen zijn dan ook deze algen of de vissen die de algen eten zoals zalm (dat rose kleurtje komt van de astaxanthine), krill of schelpdieren. Je kunt de astaxanthine ook in supplement-vorm krijgen, maar let dan op dat het niet de synthetische variant is die uit aardolie gemaakt wordt (die gebruiken ze ook om vissen in kweekvijvers die rose kleur te geven). Ook lycopeen is een goed stofje om binnen te krijgen. Het zit o.a. in tomaten. Het is een krachtige antioxidant. Het beschermt hart- en bloedvaten en zou verschillende vormen van kanker tegengaan, waaronder prostaatkanker. Voor een optimale werking van de lycopeen moet het wel verhit worden. Voor een tomaat geldt dus: liever gekookt dan rauw (Bron: Fit met voeding).
Zonnebanklampen en vitamine D
Zonnebanken hadden vroeger doorgaans een positief effect op uw vitamine D status. Door Europese regelgeving ter voorkoming van huidkanker moeten producenten van zonnebanklampen nu kiezen tussen een bruinend effect of een vitamine D effect. De beiden samen is technisch bijna niet meer mogelijk. Hierdoor zijn er vrijwel geen zonnebanklampen meer beschikbaar die nog enig vitamine D effect hebben. Zelfs bij deze met het hoogste effect moet je al heel lang onder de zonnebank liggen om nog enig meetbaar effect te krijgen. Spijtig, want vooral de vitamine D door de zon (of zonnebank) is belangrijk ter voorkoming van een heleboel aandoeningen zoals depressie, aderverkalking, te hoge bloedcholesterolwaarden, galstenen en bepaalde veel voorkomende types kanker zoals borstkanker, prostaatkanker, dikkedarmkanker en zelfs bepaalde types huidkanker.