Rabarber/aardbei taart met (glutenvrij) zanddeeg

Zanddeeg met pruimen(jam)De rabarber is er weer! En bij mij nu zelfs voor het eerst in en uit eigen tuin! Dat moet gevierd worden. En snel, want voor je het weet is het rabarberseizoen al weer voorbij (na eind juni zit er te veel oxaalzuur in).  Met dit simpele recept voor een glutenvrije bodem heb je zo een lekker taartje voor bij de koffie.

Rabarber uit eigen tuin!
Rabarber uit eigen tuin!

Deze taartbodem kan je trouwens ook prima gebruiken om nog snel even je voorraad jam op te maken voordat het nieuwe bessenseizoen losbarst. Sinds ik geen brood meer eet stagneert die voorraad nogal en staat maar werkeloos in de voorraadkast. Maar jullie hebben vast ook nog wel ergens een vergeten potje jam staan ;-).

Jam zonder suiker?

Nou is de meeste jam natuurlijk flink met suiker gezoet. Er zijn wel suikervrije jams, maar dan is het even goed kijken wat er dán in zit. Vaak wordt er appeldiksap gebruikt. Al wel een verbetering, maar natuurlijk nog steeds veel fructose. Ik ben aan het experimenteren met stevia voor het zoeten, maar dat heeft dan weer niet die conserverende werking. Alhoewel, de potjes pruimenjam van vorige zomer hebben het tot vorige maand gehaald, niet slecht! Wel in combinatie met suikervrije marmello waar dan een beetje fructose in zit. Ik hou me aanbevolen voor andere suggesties! Of misschien wordt de conclusie dat je helemaal niet meer in ‘jam’ moet denken maar gewoon al het fruit beter in z’n geheel kunt drogen. Daarmee behoud je wel de meeste voedingswaarde. Dat worden overuren voor de dehydrator…

Recept  (voor taartvorm diameter 19cm)

Bodem (recept oorspronkelijk van focusonfoodies):

  • 1/2 cup (75 gr) amandelmeel
  • 1/2 cup (50 gr) chufameel (of gewoon amandelmeel)
  • 1/4 cup (50 gr) kokosmeel
  • 1 eetlepel stevia kristal
  • 1 theelepel vanille extract
  • 70 gram kokosolie (of 50 ml olijf of druivenpitolie of een andere milde olie, met de kokosolie wordt het iets compacter)
  • 2 eetlepels water
  • klein beetje citroenrasp
  • snufje zout

Vulling:

  • 400 gr rabarber (ongeveer 3 grote stelen)
  • 250 gr aardbeien
  • 3 gr agar agar
  • 2 el honing
  • 10 druppels stevia
  • 1 el steviakristal
  • 1 el vanille-essence

Bereiding:

Bodem:

– Verwarm de oven op 160°C

– Laat de kokosolie smelten in de oven of au bain marie

– Meng de droge ingrediënten van de bodem (alle meel, snufje zout, citroenrasp, stevia)

– Meng de (kokos)olie en water en vanille-essence erdoor en kneed tot een deeg

– Laat 20 min koelen in koelkast (of 10 min in de vriezer) (maak ondertussen de vulling)

– Druk het in een ingevette vorm (12 x 12 of een ronde vorm van ongeveer 20 cm)

– Laat het in 15-20 minuten in de oven lichtbruin worden

Vulling:

– Snij de rabarber in stukjes en zet op het vuur met 2 el water en de agar agar en de zoetstoffen

– Laat even goed doorkoken

– Schep een klein beetje van het mengsel in een bakje en zet even in de koelkast om de consistentie te testen, voeg eventueel nog wat agar agar toe

– Giet de rabarber in een blender en voeg de aardbeien toe, pureren tot gewenste consistentie

– Giet het mengsel op de taartbodem en laat in de koelkast opstijven

Lekker met een dot crême fraiche of slagroom, of vanille-custard (kan je ook prima met kokosmelk maken! zie dit recept).

 Variatie met jam:

Als de jam stijf genoeg is kan je ‘m zo op de taartbodem smeren. Zo niet, dan kan je het wat stijver maken met gelatine (1 of 2 blaadjes, even laten weken in water en daarna in een pannetje met sinaasappelsap laten oplossen), of de jam opwarmen met wat agar agar of arrowroot.

4 gedachten over “Rabarber/aardbei taart met (glutenvrij) zanddeeg

  1. lekker!!!! ik en june komen trouwens zondag ook mee. weet niet of ik mee doe met de workshop (denk het niet perse), maar we kunnen vast wel een beetje hangen bij de boerderij (als het zonnetje er ook is). Tot zondag!

  2. Klinkt lekker, een rabarber/aardbei taart. Wat is jouw advies om als bodem te gebruiken als je allergisch bent voor amandelen (en noten etc)

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.