Sorry mensen. Nog een rabarbertaart nu het nog kan. En dit is echt een hele lekkere. We hebben ‘m afgelopen zondag gemaakt tijdens de workshop en hij is met veel goedkeuring verorberd. Er gaan veel eieren in, maar de eigelen en de eiwitten komen op deze manier wel helemaal tot hun recht.
Rabarbertijd met merengue
Ingrediënten:
Bodem (voor een grote springvorm van 26 cm):
- 200 gr amandelmeel
- 70 gram kokosolie (gesmolten)
- 50 gr (2 el) honing
- 2 tl citroenrasp
- 1 el citroensap
- snufje zout
Vulling:
- 700 gr (ongeveer 7 stelen) rabarber in kleine stukjes
- 100 gr aardbeien erbij is extra lekker
- 5 eigelen (de eiwitten gebruik je voor de topping)
- 3/4 cup (ongeveer 200 ml/230 gr) amandelmelk
- 2 el arrowroot
- 25 gr kokosbloesemsuiker
- 3 el stevia kristal
- 1/2 tl vanille
- 1 tl sinaasappelbloesemwater (hoeft niet perse, voor extra smaaksensatie)
Topping:
- 5 eiwitten
- 4 el honing (ongeveer 40 gr)
- 1 el stevia kristal
Bereiding:
Bodem:
– Verwarm de oven voor op 180 graden
-Â Laat de kokosolie in de oven smelten samen met de honing
– Was en snijdt ondertussen de rabarber en aardbeien in kleine stukjes
– Meng de kokosolie en honing door het amandelmeel samen met de citroenrasp en sap en een snufje zout
– Druk het deeg in een springvorm met een velletje bakpapier op de bodem. Dit gaat het allermakkelijkste met je handen, en kokosolie is een prima handencreme.
– Bak ongeveer 8-10 minuten
 Vulling:
– Scheidt de 5 eieren; doe de eiwitten in een maatbeker om ze straks te kloppen, de eigelen in een grote schaal (doe elk ei eerst in een apart bakje, zodat je niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen als het scheiden niet lukt)
– Roer de palmsuiker en de stevia kristal door de eigelen evenals de vanille en het zout en het oranjebloesemwater
– Roer de 2 el arrowroot door de amandelmelk om het op te lossen, roer het daarna bij het eigeelmengsel en roer er daarna ook de rabarber en aardbeien doorheen
– Giet het mengsel op de hete bodem en zet terug in de oven voor ongeveer 25 minuten of totdat de rabarber zacht is en de vulling ietwat gestold
Ruim ondertussen even je werkplek op
Topping:
– Klop ongeveer 5 minuten voordat de vulling klaar is de eiwitten met de stevia er in tot er stijve witte pieken vormen. Druppel de honing eroverheen en meng ook dit weer goed door het geheel. Klop echt tot het eiwit glanst en rechtop blijft staan
– Giet bovenop de rabarber en laat nog ongeveer 8-10 minuten bakken, tot het lichtbruin is. Als je de eiwitten stijf genoeg hebt geklopt blijft het schuim mooi; maar als het wat inzakt is het nog steeds lekker, weet ik uit eigen ervaring 😉
(Originele recept van The unrefined kitchen)
Elke keer weer van die super lekkere dingen. Hoe krijg je het toch voor mekaar. Bedankt!
Van lekkere dingen houden, dat helpt ;-).
Dag Roos,
Je komt steeds weer met m.i. goede berichten over voeding én je bent een keukenprinses van de bovenste plank. Chapeau!
Hg
Hans
Merci!
Hmmm! Dat ziet er heerlijk uit (en niet alleen dit recept, maar ook vele andere). Ik heb bijna alle ingredienten op de arrowroot na. Ik heb wel johannesbroodpitmeel. Zou ik dat ook kunnen gebruiken en kan ik dat dan een op een vervangen?
Hoi Annie, misschien ben je zelf al aan het experimenteren gegaan (ik was een weekje weg), maar ik denk dat je de arrowroot wel kunt vervangen door johannesbroodpitmeel. Alleen over de hoeveelheden ben ik niet zeker. Vaak staat op het potje wel een indicatie over de hoeveelheden, misschien kun je het daaruit concluderen? Leuk om te horen of het gelukt is!
Deze taart is het niet geworden (de rabarber was inmiddels al op), maar hij staat zeker op het lijstje ’te maken’. Ik heb wel een ander recept (lavendelscones, een aanrader!) gemaakt en daarbij de arrowroot voor johannesbroodpitmeel vervangen. Volgens mij kwam ik op een verhouding van 2:1 (dus de helft johannesbroodpitmeel in vergelijking met de arrowroot)